Vandaag terugkeer van Love Parade Berlijn als “Rave the Planet”

De Duitse DJ Dr. Motte keert ruim 20 jaar na zijn laatste Love Parade terug met een nieuwe parade, Rave the Planet. Het project van de DJ, Rave the Planet, wil de clubcultuur met protes toevoegen aan de lijst van UNESCO Werelderfgoederen.

Het was 1 juli 1989, in het westelijke deel van het verdeelde Berlijn, een paar maanden voor de val van de Muur dat de eerste Love Parade werd gehouden. 150 mensen schaars gekleed dansten op de maat van de harde muziek die uit zelfgemaakte luidsprekers bovenop vrachtwagens op de elegante straat Kurfürstendamm in Berlijn schalde.

Love Parade - Rave the Planet

Matthias Roeingh, een DJ en de schepper van het technofeest, beter bekend onder zijn artiestennaam “Dr. Motte”, noemt zijn optocht “de meest cruciale gebeurtenis in het herenigingsproces”. Hierna werd ieder jaar de love parade groter en groter. Meer dan 100.000 personen woonden het evenement bij in 1994, en drie jaar later kwamen er een miljoen mensen op af. In 1999 zelfs 1,5 miljoen mensen uit de hele wereld.

Met het “Rave the Planet” evenement hoopt Motte meer dan drie decennia later “De geest van de Love Parade” weer aan te wakkeren. De pandemie maakte een eind aan alle voorbereidingen, die oorspronkelijk voor 2020 waren vastgesteld. In maart van vorig jaar werd bepaald dat de parade dit jaar 2022 en wel op 9 juli zou beginnen. Het motto Together Again.

De route was gepland volgens de lijnen van vroegere segmenten van de Love Parade, beginnend op de Berlijnse Kurfürstendamm, verder door Schöneberg en langs de Brandenburger Tor, en eindigend bij de Overwinningszuil en het Grote Ster plein.

Aantal DJ´s op de nieuwe Love Parade, Rave the Planet 2022

Ongeveer 150 DJ’s zullen deelnemen op 18 paradewagens; de organisatoren registreerden het evenement als een demonstratie en voorspelen 62.000 aanwezigen. De parade zal zowel een politiek protest als een muzikaal spektakel zijn, net als in eerdere versies.

In de jaren ’90 werd het uitroepen van het evenement tot demonstratie gezien als een list om de uitgaven binnen de perken te houden. Politieke uitdagingen moeten tegenwoordig niet licht opgevat worden.

Natuurlijk is de bedreiging van de clubcultuur ook een belangrijk onderwerp op Rave the Planet in het licht van de pandemische jaren. Veel clubs dreigen hun deuren te moeten sluiten. Ook de voordelen voor de maatschappij van het mengen van personen uit vele culturen zijn in gevaar gekomen.

Rave the Planet vraagt dat techno en clubcultuur erkend worden als cultuurgoed dat om deze reden bescherming behoeft. Dr. Motte beweert dat de culturele sector van Berlijn economisch volkomen in elkaar gezakt is en dat COVID-19 de schuld is van het personeelsverloop van 80 procent. Hij beweert dat politici een antwoord moeten geven op de vraag, “Welke waarde heeft cultuur in een samenleving?”

Voor geluk, schoonheid en liefde op Rave the Planet

De herlevende politieke relevantie van het evenement is een eerbetoon aan het begin ervan. In 1989 stak men de draak met het motto van de organisatie, “Vrede, Vreugde, Pannenkoeken,” dat aan een Duits spreekwoord ontleend was. (“Friede, Freude, Eierkuchen”).

“In die tijd slaagden we er niet in de politieke kant tot uitdrukking te brengen,” herinnert dr. Motte zich. Organisatoren betoogden dat “vrede” stond voor ontwapening, “vreugde” voor muziek als voertuig voor internationaal begrip, en “pannenkoeken” voor eerlijke verdeling van voedsel.

Bij Rave the Planet is het vinden van goede zinnen voor begrip tussen volkeren; vreugde, schoonheid, liefde en perspectief belangrijker dan ergens tegen te zijn.

Aan het eind van de jaren 1990 kreeg Love Parade internationale erkenning. Zo’n 1,5 miljoen mensen, van wie velen uit de hele wereld reisden, dansten hier om het nieuwe millennium in te luiden.
Tegen die tijd had een deel van de Duitse techno scene Love Parade al in de steek gelaten. Ze vielen de sponsoring aan van bedrijven die niets met het evenement te maken hadden en de escalerende uitgaven van paradewagens, en beschuldigden de organisatoren ervan onpolitiek te zijn.

Veel mensen waren er niet blij mee dat Love Parade zich had uitgebreid tot een miljoenen festival. Er waren voor hen te veel mensen aanwezig. Het evenement verloor zijn classificatie als protest in 2001, en daardoor zijn de organisatoren nu verantwoordelijk voor het betalen van het opruimen van het afval dat na elk evenement achterblijft.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Vandaag terugkeer van Love Parade Berlijn als “Rave the Planet”