Verenigd Koninkrijk hoogste inflatiecijfer sinds 40 jaar

De torenhoge voedselprijzen dreven de inflatie van de consumptieprijzen in het Verenigd Koninkrijk in de meest recente maand tot een 40-jarig hoogtepunt van 9,1 procent, waarmee het het hoogste percentage van de G7 landen werd en onderstreept hoe ernstig de kosten van levensonderhoud knellen.

De inflatie steeg in april 9 procent. Volgens de gegevens van het Office of National Statistics was het inflatiecijfer in mei het hoogste sinds maart 1982; verdere stijgingen zijn in de nabije toekomst waarschijnlijk.

Het Engelse Pond

Het pond, dat tot nu toe dit jaar een van de slechtst presterende valuta’s ten opzichte van de Amerikaanse dollar was, zakte tot onder de 1,22 dollar.  Door de grote afhankelijkheid van het land van geïmporteerde energie en de voortdurende onzekerheid over de toekomstige relatie met de Europese Unie, denken sommige beleggers dat het Verenigd Koninkrijk in de nabije toekomst zowel een aanhoudend hoge inflatie als een recessie dreigt te krijgen.

Door de onduidelijkheid rond de toekomst van de economie weet niemand hoe hoog de inflatie zou kunnen oplopen, en hoe lang ze zal aanhouden, en wat monetair beleid bijzonder moeilijk maakt. Groot-Brittannië is meer een gesloten economie geworden, met nadelige gevolgen op lange termijn voor productiviteit en lonen.

Inflatie g7 landen

Het algemene inflatiecijfer in Groot-Brittannië voor de maand mei was hoger dan de respectieve cijfers in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Italië. Hoewel Japan en Canada hun gegevens over de consumentenprijzen voor de maand mei nog niet hebben gemeld, is het hoogst onwaarschijnlijk dat een van beide landen in de buurt zal komen.

Vorige week voorspelde de Bank of England dat de inflatie de komende maanden waarschijnlijk boven de 9 procent zal blijven, voordat ze in oktober haar hoogste punt bereikt bij iets meer dan 11 procent. Dit is dezelfde maand waarin de gereguleerde energierekeningen voor huishoudens naar verwachting opnieuw zullen stijgen.

Na het bekend worden van de gegevens verklaarde de minister van Financiën Rishi Sunak dat de Britse regering alles in het werk stelt om verdere prijsstijging tegen te gaan.

De prijs van voedingsmiddelen en dranken die geen alcohol bevatten steeg in mei met 8,7 procent op jaarbasis. Dat was de grootste stijging sinds maart 2009, en daarmee was deze categorie de belangrijkste veroorzaker van de inflatie op jaarbasis in die maand.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Verenigd Koninkrijk hoogste inflatiecijfer sinds 40 jaar