Vleesetende Planten

In films heb je vast wel eens heel griezelige planten zien voorkomen die vleesetende planten werden genoemd. Vooral als je een kind hebt, kan het zijn dat je kinderen hier vrij bang voor zijn en al helemaal wanneer je hen vervolgens vertelt dat vleesetende planten echt bestaan. Zelf weet je echter ook nog niet zo goed wat vleesetende planten nou eigenlijk zijn, dus wat zijn ze dan precies? Eten ze ook echt vlees of is dat maar een mythe? En kan je deze planten ook zelf thuis houden?

Wat zijn vleesetende planten precies?

Vleesetende planten worden ook wel carnivore planten genoemd. De reden dat deze zo worden genoemd is omdat ze niet alleen hun benodigde voedingsstoffen uit de bodem halen, maar ook wel eens uit kleine diertjes, zoals bijvoorbeeld insecten of spinnen. Een vleesetende plant lokt zijn prooi en houdt deze vast voordat het de prooi doodt en verteert. Op deze manier haalt de plant zijn voedingsstoffen uit kleine dieren op dezelfde manier zoals wij voedingsstoffen uit eten halen. Ze eten dus heel letterlijk vlees, maar wel alleen maar van kleine dieren.

Vleesetende planten kunnen hun prooi op verschillende manieren vangen, ze hebben namelijk verschillende soorten vallen. Sommige vleesetende planten hebben een kleefval. Hierbij bestaat deze val uit een blad met tentakels waarop kleverige klierharen zitten. Op deze haren zit een soort van kleverig spul wat lijkt op ochtenddauw en de geur hiervan trekt de insecten aan, waarna ze blijven vastplakken. Een andere val is een dichtklappende val. Dit is een val die je ook vaker in films ziet. Het zijn twee bladhelften die snel kunnen dichtklappen wanneer er een beestje in zit. De plant weet dat er een diertje in zit, doordat er voelhaartjes in zitten die dus opmerken of ze een diertje hebben gevangen of niet. Dit zijn slechts twee soorten vallen die bij vleesetende planten voor kunnen komen, er zijn nog meer verschillende soorten vallen aangezien er ook zoveel verschillende soorten vleesetende planten zijn.

Kan je vleesetende planten thuis houden?

Aangezien vleesetende planten slechts kleine diertjes zoals insecten en spinnen eten, in plaats van mensen zoals wel eens wordt getoond in films, zijn vleesetende planten volledig veilig om thuis te houden. Meestal bestelt men hiervoor de Venusvliegenvanger of de Bekerplant. Belangrijk is om deze planten goed in de zon te zetten. Nog een groot voordeel van het hebben van vleesetende planten is dat deze dus ook bij jou thuis spinnen of insecten zullen vangen, wat ook weer tegelijkertijd betekent dat je ze geen extra voeding hoeft te geven!

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Vleesetende Planten