Voormalig Japanse premier Shinzo Abe sterft na moordaanslag

De voormalige premier van Japan was een toespraak aan het houden toen hij van achteren met een jachtgeweer werd neergeschoten.

Shinzo Abe

Shinzo Abe, de langstzittende premier van Japan, werd vrijdag bij een moordaanslag neergeschoten en uiteindelijk gedood. Zijn dood werd voor het eerst gemeld door de Japanse staatsomroep NHK.

Abe, 67, werd neergeschoten terwijl hij een toespraak hield in Nara, een stad 40 minuten ten oosten van Osaka, in de aanloop naar de Japanse Eerste Kamerverkiezingen van zondag. De politie zegt dat Abe van achteren werd geraakt met een geïmproviseerd jachtgeweer, aldus plaatselijke media. Een 41-jarige man, genaamd Tetsuya Yamagami, werd ter plekke gearresteerd.

Abe diende tweemaal als premier van Japan. Na een stint van een jaar in 2007 bekleedde hij het ambt tussen 2012 en 2020. Die acht jaar maakten hem de langstzittende premier in de geschiedenis van het land. Abe werd nooit weggestemd uit zijn premierschap, maar trad beide keren af wegens gezondheidsproblemen die voortkwamen uit colitis ulcerosa.

Abe werd in Japan beschouwd als een hardline conservatief, bekend om zijn pleidooi voor het herroepen van Japans pacifisme van na de Tweede Wereldoorlog — het land mag technisch gezien geen leger hebben — door het versterken van zijn “zelfverdedigingsmacht”. Internationaal werd Abe erkend als een behendig diplomaat met China, die zich tegen de opkomende macht verzette en tegelijk de betrekkingen versoepelde die op een gespannen punt stonden voor hij in 2012 premier werd.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Voormalig Japanse premier Shinzo Abe sterft na moordaanslag