Waarom een barbecue kopen

Met de zomerzon die naar beneden komt is er niets fijner dan buiten koken. Als je je barbecue regelmatig gaat gebruiken dan kan investeren in de juiste je kookervaring verbeteren. We grilden enkele deskundigen om hun tips, om je te helpen bij het winkelen voor een barbecue zonder je vingers te branden.

De prijzen variëren van ongeveer 10 tot meer dan 3.000, afhankelijk van de grootte van je gekozen grill, het aantal functies dat hij heeft en de kwaliteit van de constructie.

grote bbq

Gas of houtskool?

De belangrijkste keuze betreft de manier waarop je je eten wilt bereiden: op gas of op houtskool. Je budget kan de beslissing voor je nemen, want gasmachines zijn meestal duurder.

Houtskool barbecues vragen meer tijd om op gang te komen, want de sintels moeten gloeiend heet zijn om het voedsel goed te kunnen garen, hoewel je, als je investeert in een schoorsteenstarter, het proces kunt versnellen door in 15 minuten te koken.

We raden aan om zelf aan te steken houtskool te vermijden, want dat is geïmpregneerd met chemicaliën om op gang te komen en is zo ontworpen dat het snel opwarmt, maar ook snel afsterft.

Met gasbarbecues kun je bijna onmiddellijk beginnen te koken. Omdat de temperatuur geregeld wordt, heeft gas de neiging gelijkmatiger te koken dan houtskool. Op sommige toestellen met meerdere branders kun je voedsel op verschillende temperaturen koken. Dit is handig voor voedsel dat een verschillende hitte-intensiteit nodig heeft.

Veel barbecues worden zonder kap geleverd, maar het is de moeite waard er een te zoeken die wel een deksel heeft. Het maakt hem veel veelzijdiger dan een open grill. Je kunt de hitte meer regelen, waardoor het voedsel overal gaar wordt in plaats van dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant rauw blijft.

bbq

Met een gasbarbecue heb je meerdere branders, We raden aan er minstens drie te nemen. Je kunt er twee laten branden en de hitte van de ene uit laten staan, je legt je vlees boven de directe hitte waardoor het een beetje kleur krijgt, verplaatst het dan naar de brander die uit staat, sluit het deksel en de hitte binnenin de barbecue moet het gaar maken zonder te verbranden.

Met houtskool gaat het op dezelfde manier; je vult een kant met houtskool, laat het voedsel er aanvankelijk onder garen, verplaatst het dan naar de andere kant en sluit het deksel om het geheel te verwarmen. Een voedselthermometer is een nuttige aanvulling om zeker te zijn dat het voedsel goed gaar is.

Als je de grootte van de barbecue overweegt, denk dan na over wat je gaat koken. De trend is dat mensen grote brokken vlees koken en dat een standaard formaat grill prima voldoet. Als je voor een grote groep veel hamburgers en worstjes gaat koken, wil je misschien een grotere grillplaats. Voor de grootste gezelschappen kan een barbecue met een warmhoudrek handig zijn om “kant-en-klaar” voedsel warm te houden terwijl je verder kookt.

Als je van plan bent voedsel te gebruiken dat mogelijk door het rooster zou glijden (plakjes vlees, groenten of zelfs eieren) dan kan een model met een bakplaat nuttig zijn. Andere modellen hebben zijbranders voor sauzen, het koken van aardappelen of groenten. Een gasbarbecue zou gebaat zijn bij een geschikte ruimte om vet op te vangen bij het schoonmaken.

bbq biefstuk

Denk ook aan praktische zaken, zoals waar je de barbecue zult opbergen als hij niet gebruikt wordt. Als hij buiten staat is een gemonteerde afdekking een goede investering.

Bron: Barbecues vergelijken

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Waarom een barbecue kopen