Waarom je een milieuvriendelijke fles zou moeten gebruiken

Tijdens mijn reizen door Azië werd ik voor het eerst wakker geschud over het probleem van plastic. In 2018 nam ik het besluit om een vakantie naar Azië te plannen, die uiteindelijk in totaal zes maanden duurde. In de loop van de vakantie beleefde ik veel plezier aan een verblijf op Bali. Daarnaast reisde ik geruime tijd in Thailand en het Himalaya gebergte.

Ik moet toegeven dat ik verrast was toen ik aan het begin van de reis voor het eerst in Bali landde. Wie begin 2018 aandacht besteedde aan het milieunieuws was op de hoogte van het probleem van een buitensporige hoeveelheid plastic afval op Bali. Dit gebeurde als gevolg van een stroming die zo sterk was dat ze al het plastic afval naar de stranden voerde.

Waarom je een milieuvriendelijke fles zou moeten gebruiken

Na enige tijd in Bali doorgebracht te hebben, waar ik veel plezier beleefde, vervolgde ik mijn reis naar de Himalaya. Dit ligt in Nepal, en om in de bergen zelf te komen, moet je eerst naar Kathmandu vliegen, de hoofdstad van Nepal. De meeste mensen uit het Westen zijn meestal niet voorbereid op de uiterst diverse en rijke cultuur die in Kathmandu te vinden is. Nadat ik een week aan de nieuwe omgeving geacclimatiseerd had, ging ik op weg naar de bergen.

Ik realiseerde me dit terwijl ik in de Himalaya was: alles wat hoger reist moet gedragen en getild worden. Van eetbare en drinkbare voorwerpen tot bouwmaterialen zoals hout. Dit is een foto van een inwoner met wie ik sprak toen ik er was. De mensen maken het mogelijk dat toeristen vrij door de streek kunnen reizen, en de bergen bieden een overvloedige voorraad van zowel voedsel als onderdak.

Na twee weken in deze streek te hebben doorgebracht, heb ik nu een goed inzicht in de gang van zaken in de Himalaya. Voedsel is het voornaamste item dat de plaatselijke bevolking opbrengt. Maar je hebt alleen een fles nodig om iets te drinken te krijgen. In feite is het water dat in de Himalaya uit gletsjers komt drinkbaar. Een fles die meer dan eens gebruikt kan worden was alles wat daarvoor nodig was. Tijdens mijn vakantie is dit de plaats die de grootste indruk op me achterliet.

De Himalaya was bezaaid met wat honderdduizenden, zo niet miljoenen, plastic waterflessen leken te zijn. Dit was het moment dat me de omvang van de uitdaging waarvoor we staan duidelijk maakte. Een hervulbare waterfles meenemen en die vullen met vers gletsjerwater was alles geweest wat nodig was om dit scenario te vermijden.

Wat kan ik zelf doen om het gebruik van plastic te helpen verminderen?

Plastic is van een “wonderproduct” naar een enorme populariteit gegaan sinds het voor het eerst ontwikkeld werd. In feite bereikte de productie van plastic tussen de jaren 1950 en 2017 een verbijsterende 9.200 miljoen ton. Iets meer dan een kwart daarvan is op dit moment nog in bedrijf. Bovendien wordt in de huidige maatschappij…. slechts veertig procent van het plastic binnen een maand weggegooid. Als een direct gevolg hiervan produceert de wereldbol elk jaar 300 miljoen ton afval van plastic.

Ga een keer ploggen om het afval op te ruimen

Hoewel het volkomen logisch is, is het van grote hulp. Door onze eigen ervaringen kunnen we dit stellen. Ploggen verwijst naar het proces van opruimen van plastic afval in iemands gemeenschap of wijk. In feite houdt het in dat je een grijper en een vuilniszak gebruikt om al het plastic afval te verzamelen dat op straat is gegooid. Na een stevig uur afval oprapen zul je verbaasd zijn hoe snel je vuilniszak vol zit met afval. Neem het heft in eigen handen met de hulp van familie of vrienden, en zorg ervoor dat de omgeving van je huis schoon is.

Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen

We mogen ons gelukkig prijzen dat dit probleem al veel aandacht heeft gekregen, want het heeft ertoe geleid dat er geen gratis plastic wegwerptasjes meer verkrijgbaar zijn. Desondanks classificeren we deze als “eenmalig te gebruiken plastic”, wat problematisch is. Deze groep maakt veertig procent uit van al het plastic dat gemaakt wordt. Het is sterk aan te bevelen je eigen stevige boodschappentas mee te nemen in plaats van een tas te gebruiken die na elk gebruik wordt weggegooid. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je bankrekening!

Maak een eind aan het gebruik van waterflessen van plastic

Dit is de aanzet tot de creatie van eco-flessen. Het is een probleem dat al op wereldschaal wordt onderkend, maar de cijfers zijn werkelijk opzienbarend. Er worden over de hele wereld elke minuut een miljoen plastic flessen voor eenmalig gebruik geproduceerd. Dat komt neer op bijna 480 miljard dollar per jaar. Bij het productieproces komt een aanzienlijke hoeveelheid CO2 en andere gevaarlijke vervuilende stoffen vrij, en de lege flessen vinden uiteindelijk hun weg naar rivieren en oceanen. Daarom besloten we eco-flessen te gaan verkopen. een thermosfles van roestvrij staal of een fles van bioplastic die zowel recycleerbaar is als gemaakt is op een manier die vriendelijk is voor het milieu.

Bron: Ecofles

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Waarom je een milieuvriendelijke fles zou moeten gebruiken