Waarom je kind vreemde talen wilt spreken

Je kunt met meer mensen in de wereld praten

Is dit uiteindelijk niet de reden waarom de meeste mensen een tweede taal leren? Wanneer je mensen in hun eigen taal kunt aanspreken, verdiep je de verbinding en het begrip. Leer een vreemde taal als kind en je hebt een heel leven om te profiteren van interculturele vriendschappen, bredere carrièremogelijkheden, spannende reisavonturen en diepere inzichten in hoe anderen de wereld zien.

Het laat de hersenen van kinderen groeien

Studies hebben aangetoond dat tweetalige mensen beter zijn in taken die multitasken en aandacht vereisen dan eentaligen. Hersenscans laten zien dat ze meer grijze stof hebben in de hersengebieden die betrokken zijn bij de uitvoerende functie. De hypothese is dat de inspanning om constant de juiste taal op het juiste moment te kiezen een “mentale gymnastiek” oplevert voor tweetaligen, waardoor ze extra oefening krijgen in het focussen van hun aandacht.

Deze voordelen komen vroeg naar voren – nieuw onderzoek toont aan dat zelfs baby’s van minder dan een jaar oud die worden blootgesteld aan meerdere talen, verschillende cognitieve patronen in hun hersenen vertonen in vergelijking met eentaligen. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat de beste manier om slimmere kinderen te krijgen, is om ze op jonge leeftijd aan meerdere talen bloot te stellen.

Nu blijkt uit onderzoek dat kinderen die een vreemde taal leren, beter presteren in hun moedertaal dan niet-tweetalige leerlingen, gemeten met gestandaardiseerde tests. Ander onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een tweede taal leren eerder beginnen met lezen, en het voordeel wordt groter naarmate ze eerder in aanraking komen met de tweede taal. Bovendien waren tweetalige kinderen beter in het herkennen van grammaticaal incorrecte zinnen dan eentalige kinderen. Zoals Goethe zei: “Zij die niets van vreemde talen weten, weten niets van hun eigen taal.”

Taalvakanties

Taal leren

We hebben allemaal gehoord dat baby’s worden beschreven als “sponzen” voor het leren van taal. Onderzoek toont aan dat er een “kritieke periode” is voor taalverwerving, wanneer je hersenen klaar zijn om te leren. Na de puberteit is onze aanleg voor tweedetaalverwerving verminderd.

Kinderen in tweetalige omgevingen presteerden beter dan eentalige kinderen. Kinderen in meertalige omgevingen hebben sociale ervaringen die een routinepraktijk bieden bij het nadenken over de perspectieven van anderen: ze moeten nadenken over wie welke taal tegen wie spreekt, wie welke inhoud begrijpt, en de tijden en plaatsen waarin verschillende talen worden gesproken.

Bron: Zomerschool

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Waarom je kind vreemde talen wilt spreken