Wat betekent dat de Euro en Dollar gelijk zijn

Wat een dalende euro betekent voor Europese en Amerikaanse consumenten. Valutahandelaren beweren dat nu de euro daalt tot pariteit met de Amerikaanse dollar, het twijfelachtig is of het daar zal eindigen. Europese consumenten moeten zich zorgen maken over de daling van de euro, maar Amerikaanse toeristen kunnen er wel bij varen.

Wat betekent dat de Euro en Dollar gelijk zijn

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari heeft de euro het zwaar te verduren gehad ten opzichte van zijn Amerikaanse tegenhanger, en is tot het laagste punt in 20 jaar gekelderd nu de stijgende gaskosten en de onzekerheid over de Russische energievoorziening de vrees voor een recessie in de eurozone aanwakkeren.

Door de plotselinge daling staan de euro en de US dollar nu voor het eerst sinds eind 2002 gelijk. De vooruitzichten voor de eurozone als geheel verslechteren door de stijgende gasprijzen en de bezorgdheid dat Rusland de aardgastoevoer zou kunnen afsnijden, waardoor de gemeenschappelijke munt in waarde daalt.

Beleggers zijn ongerust omdat grote economieën als Duitsland en Italië te afhankelijk zijn van Russisch gas, en economen voorspellen dat de eurozone een recessie zal doormaken die zowel sneller als pijnlijker is dan die in de VS.

Het verschil tussen de rentestructuren van de VS en de eurozone is een andere factor. Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) zich tot nu toe heeft verzet tegen aanzienlijke renteverhogingen, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente actief verhoogd om de inflatie terug te dringen.
“Vergeleken met de rente in Europa van 1%, zal de rente in de VS naar verwachting stijgen tot 3%. Zo zouden de fondsen naar de plaats met het hoogste rendement gaan,” aldus DW, Carsten Brzeski is ING’s senior econoom voor Duitsland en Oostenrijk.

De Amerikaanse dollar profiteert van zijn aantrekkingskracht als veilige haven munt. Beleggers vinden troost in de relatieve bescherming die de dollar biedt omdat hij momenteel minder blootgesteld is aan enkele van de grote wereldwijde gevaren te midden van alle angst en onzekerheid rond de wereldeconomie.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Wat betekent dat de Euro en Dollar gelijk zijn