Wat is diastase precies?

Wat is de definitie van diastase? Diastasis recti (of diastasis rectus abdominis, of DRA) is een anatomische term die verwijst naar een abnormale scheiding van de twee rectusspieren van de gespierde buikwand. Het weefsel (de linea alba) tussen je rechte buikspieren wordt uitgerekt. Een aanhoudende opening tussen de sixpack-spieren van 1,5 tot 2 centimeter of meer wordt als “abnormaal” beschouwd en moet worden behandeld. De aandoening verdwijnt meestal met een consistente behandeling.

Tijdens de zwangerschap zet de laag bindweefsel tussen de rectus abdominis-spieren uit en verzwakt, waardoor de buikinhoud uitpuilt. Hoewel pijnlijk, verdwijnt deze scheiding meestal binnen een paar maanden na de geboorte. Veel vrouwen blijven echter last houden van diastase als ze geen behandeling krijgen.

pregnancy photo

Tekenen en symptomen van diastase

Tijdens de eerste helft van je zwangerschap zullen de meeste diastasesymptomen afwezig zijn. Bij sommige vrouwen kunnen diastasesymptomen optreden tegen het einde van het tweede trimester of het begin van het derde trimester. Anderen merken geen veranderingen in hun buik op totdat ze bevallen.
Wanneer een nieuwe moeder diastase recti heeft, kan ze een duidelijke uitstulping of richel opmerken. Tijdens de kraamperiode kun je vaak zien waar de buikspieren zich scheiden. Wanneer u echter op uw rug ligt, trekt het gebied tussen de spieren rond uw navel zich terug.
Als u een van de volgende tekenen en symptomen opmerkt, heeft u mogelijk rectusdiastase:
Wanneer de buikspieren spannen of samentrekken, loopt er een uitstulping of richel door het midden van de buik.

Moeilijkheidsgraad optillen
Routinetaken zijn moeilijker uit te voeren.
Rugpijn in de onderrug
slechte houding
De stam is instabiel.
Incontinentie van de urine
Buikspieren zijn zwak.

Rectus diastase oorzaken

Een toename van de intra-abdominale druk veroorzaakt diastase rectus. Tijdens de zwangerschap buigen je buikspieren rond de zich ontwikkelende baarmoeder, waardoor het bindweefsel krimpt. Relaxine, progesteron en oestrogeen, die allemaal tijdens de zwangerschap worden geproduceerd, helpen bij de ontspanning van de weefsels. Naarmate de toestand verslechtert, kan de rectus abdominis gedeeltelijk of volledig scheiden.
De volgende zijn risicofactoren die DRA tot een waarschijnlijke zwangerschapscomplicatie maken:
Hogere leeftijd moeder (35 jaar of ouder)
een grote baby
Tweede of volgende zwangerschap
Tweeling- of drielingzwangerschap
Ondanks het feit dat diastase het meest voorkomt bij zwangere en postpartum vrouwen, kunnen ook mannen en postmenopauzale vrouwen worden beïnvloed. De belangrijkste oorzaken zijn spanningen, plotselinge verschuivingen in lichaamsgewicht, zwaar tillen en oefeningen zoals crunches.

DRA is een diagnose

De scheiding op de buik is voor veel vrouwen zichtbaar. Om een ​​passende behandeling te krijgen, is het echter het beste om een ​​officiële diagnose van uw arts te vragen. Uw arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u diastase heeft en, zo ja, de ernst van uw aandoening. Uw DRA kan open zijn, onder of boven de navel, of beide (de scheiding is boven en onder de navel). Om een ​​diagnose te stellen, gebruiken sommige artsen een echografie of een CT-scan.

Naast uw verloskundige/gynaecoloog kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in postpartumzorg een lichamelijk onderzoek uitvoeren om diastase recti op te sporen en te behandelen.
Als je diastase herkent, voer dan een zelfcontrole uit!

Een zelfcontrole kan u helpen diastase te identificeren. Ga op je rug liggen en druk je vingers tussen je buikspieren en rond je navel. U kunt DRA krijgen als u een depressie en spierafscheiding opmerkt. Werk vervolgens samen met uw arts, fysiotherapeut of osteopaat om een ​​behandelplan op te stellen.

Bron van het artikel is Diastase van het bedrijf Cryless. Cryless heeft oplossingen voor moeder en kind.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Wat is diastase precies?