Wat is Serotonine meten

Serotonine tekort: Wat we wel en niet weten. Serotonine, ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd, is vooral bekend om de rol die het speelt in stemming en gedrag. Maar wist je dat het ook invloed heeft op je slaap, eetlust, spijsvertering, en meer? Lage serotonine niveaus kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Een tekort aan serotonine treedt op als serotonine niet zo goed werkt in je lichaam als het zou moeten. Dit kan gebeuren als je lichaam niet genoeg serotonine aanmaakt of als het serotonine niet efficiënt gebruikt. Wetenschappers begrijpen nog niet precies hoe serotonine werkt, wat het doet, en wat lage niveaus in het lichaam veroorzaakt. Ze weten ook niet precies wat de juiste niveaus zijn en hoe die bij verschillende mensen kunnen variëren.

Wat is Serotonine meten

Wat is serotonine tekort?

Serotonine deficiëntie is een complexe aandoening waarvoor geen diagnostische criteria en geen duidelijke tests bestaan. Er wordt meestal over gesproken in termen van de symptomen die er het gevolg van zijn, eerder dan over de precieze niveaus die er de oorzaak van kunnen zijn.

Een tekort aan serotonine is in verband gebracht met vele lichamelijke en psychische symptomen. Maar de precieze rol ervan bij elk van hen wordt niet volledig begrepen. Veel onderzoek gaat door binnen de medische en wetenschappelijke gemeenschap.

Zo blijven onderzoekers debatteren over het verband tussen serotonine en depressie. Ook het verband tussen slaap en serotonine is omstreden. Over ongeveer het enige waar onderzoekers het over eens zijn is dat de functie van serotonine in het menselijk lichaam complex en verstrekkend is.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de overweldigende hoeveelheid serotonine in je lichaam  95 procent wordt aangemaakt in je maag-darm kanaal. De overige 5 procent wordt in je hersenen aangemaakt. Daar fungeert het als een neurotransmitter die signalen tussen hersenzenuwcellen (neuronen) transporteert.

Enig onderzoek over serotonine heeft te maken met zijn rol in wat de darm-hersen-as genoemd wordt. Dit is een communicatielijn tussen het centrale zenuwstelsel en het enterische, of intestinale, zenuwstelsel. Dit verbindt effectief de hersenen en de darmen, wat aanleiding geeft tot de naam: darm-hersen-as.

Onderzoek heeft aangetoond dat een deel van de serotonine die in je maag-darm kanaal wordt geproduceerd zich door je lichaam verplaatst in circulerende bloedplaatjes, of kleine bloedcellen, om te helpen bij de regulering van belangrijke lichaamsprocessen zoals:

  • immuunrespons
  • botontwikkeling
  • spijsvertering
  • hartfunctie

De studie van de rol van serotonine in deze darm-hersenas is betrekkelijk nieuw, en de ideeën veranderen snel. Veel verder onderzoek is nodig.

Bron: Serotonine meten

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Wat is Serotonine meten