Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Wanneer je als zelfstandige start, kun je overweldigd raken door het grote aanbod aan ZZP verzekeringen. Voordat je als startende ondernemer een zakelijke verzekering kiest, maak je een inschatting van de risico’s die je als zelfstandige gaat lopen. Hoe ga je deze risico’s beheersen en managen? Voor sommige risico’s kan je een eigen buffer achter de hand houden, maar vaak heb je ook een zakelijke verzekering ZZP nodig.

De vraag is dan welke ZZP verzekeringen passen bij jou? Wij zetten voor jou op een rij welke ZZP verzekeringen het meest gekozen worden door (startende) zelfstandige ondernemers.

En waarvoor deze ZZP verzekering dient.

Een veel gestelde vraag voor startende zelfstandigen is “Welke verzekering heb ik nodig als zzp’er?”. Of je nu een zelfstandige projectmanager of een freelance timmerman bent, ontdek welke zzp verzekeringen belangrijk zijn. Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kan je daarvoor maatregelen treffen om deze te voorkomen. Of in ieder geval te beperken. De overgebleven risico’s kan je verzekeren.

Als je net start als freelancer, heb je veel zaken aan je hoofd.

Om tijd te besparen hebben we de zzp verzekeringen op een rij gezet, die het vaakst door startende ondernemers wordt gekozen. Ben je al een zzp’er, dan is het verstandig om te kijken of je wel voldoende bent verzekerd voor de werkzaamheden die je uitvoert. Voor advies over de verschillende soorten zzp verzekeringen kan je terecht via het partner netwerk van FreshZPP.

Zorgverzekering

De verplichte verzekering zzp is vooralsnog de zorgverzekering. Een ziektekostenverzekering is voor iedereen die in Nederland woont verplicht. Ook als je zelfstandig ondernemer bent. In loondienst betaalt de werkgever de werkgeversheffing, als ondernemer betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is gebaseerd op je belastbaar inkomen, de Zorgverzekeringswet premie.

Was je via je werkgever collectief verzekerd voor de zorg? Dan kan je deze ziektekostenverzekering gewoon door laten lopen, maar dan zonder het voordeel van de collectiviteit. Deze vervalt natuurlijk. Je kan bovendien gebruikmaken van andere collectieve zzp verzekeringen voor de zorg.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Een aansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) is onmisbaar. Als zzp’er zijn er vervolgens twee vormen van aansprakelijkheid waar je mee te maken kan krijgen. Namelijk de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. In tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt een particuliere WA verzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt. Een zakelijke WA verzekering zzp is daarom noodzakelijk.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) dekt schades die je tijdens jouw werkzaamheden aanricht aan anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klant die over jouw verfspullen struikelt en maanden in het gips zit. Of je levert de bestelde wasmachine af en stoot tegen een kostbaar schilderij wat aan de muur hangt met schade als gevolg. Zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp draai je zelf op voor de financiële gevolgen van deze schade of letsel.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zpp

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp is niet verplicht. Maar steeds meer opdrachtgevers kennen alleen opdrachten toe als de zzp’er een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Daarnaast kan een branche vereniging ook eisen dat je deze verzekering afsluit.

Er zijn namelijk beroepsgroepen, zoals architect, accountant of adviseur, waarbij door verkeerd advies vermogensschade veroorzaak kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een parkeergarage welke instort door een berekeningsfout van de architect. Of een accountant die een fout maakt waardoor de belastingaangifte niet correct is. In zulke gevallen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zeker aan te raden.

CAR verzekering zzp voor bouwsector

Indien je constructie werk uitvoert, is een CAR verzekering zzp (Construction AllRisk) de juiste keuze. Je verzekert jezelf daarmee tegen eventuele gevolgschade van de uitgevoerde constructie werkzaamheden. Constructief werk zijn alle werkzaamheden die je verricht aan een constructie van een gebouw. Zoals draagmuren, daken, steun- en draagbalken plaatsen.

Als je bijvoorbeeld een draagmuur verkeerd bouwt en een deel van het gebouw stort in, dan zijn de kosten een stuk hoger dan enkel het plaatsen van een nieuwe draagmuur. Alle schade hieromheen noemen we gevolgschade. Deze gevolgschade bij constructie werk verzeker je met een CAR verzekering zzp. Indien je in de bouwsector als zzp’er werkzaam bent, eisen opdrachtgevers dat je een speciale CAR verzekering zzp hebt.

Wat is het verschil tussen een AVB en CAR verzekering? Een AVB geeft dekking voor algemene aansprakelijkheid en schade aan het materiaal van de opdrachtgever. Voor gevolgschade aan het bouwproject zelf en je eigen materialen heb je een CAR verzekering nodig. Zorg daarom dat je de benodigde zzp verzekeringen afsluit voordat je aan de slag gaat met een opdracht in de bouwwereld.

Bron artikel is afkomstig van Fresh ZZP. Fresh ZZP heeft de oplossing in ZZP verzekeringen voor alle zzp-ers.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?