Windenergie

Het klimaat van de wereld is overal razendsnel aan het veranderen en het is dan ook belangrijk dat we dit met z’n allen zoveel mogelijk en zo snel mogelijk tegengaan. Een van de methodes die is gevonden om energie te gebruiken die vriendelijker is voor het milieu is windenergie. Zo zorgen we ervoor dat we energie krijgen van de wind, waardoor we minder schadelijke stoffen gebruiken en we op deze manier ook de klimaatverandering tegengaan. Wat is windenergie dan nou precies? Of beter gezegd, hoe werkt het? En hoeveel windenergie krijgen we dan ervan, is het wel genoeg?

Hoe werkt het proces van de windenergie?

Het is nu dus mogelijk om energie uit wind te krijgen, maar hoe gaat dit proces dan precies in zijn werk? Om wind om te kunnen zetten in elektriciteit is er een windturbine nodig. Door een windturbine te plaatsen, kan de wind hier de rotorbladen van de turbine laten draaien wat ervoor zorgt dat de generator gaat bewegen. Vervolgens wordt er een omvormer gebruikt om te zorgen dat de wind wordt omgezet in stroom. De windenergie wordt dan naar midden- of hoogspanningsniveau omgezet. 

Om zoveel mogelijk windenergie te kunnen gebruiken, worden windturbines hoog geplaatst. Dit is omdat wind hoger in de lucht harder waait. Daarbij ervaren de windturbines op een grotere hoogte ook minder turbulentie, doordat er minder invloed van gebouwen of bomen is. Voor het plaatsen van een windturbine wordt er gebruik gemaakt van een windstudie om te kijken waar het plaatsen van een windturbine het meest gunstig is en welk type windturbine men het beste kan gebruiken op dat moment.

Krijgen we genoeg windenergie?

Hoewel het natuurlijk nooit volledig zal gaan stoppen met waaien en we dus altijd wind kunnen blijven gebruiken als energiebron is het toch niet zo simpel en onuitputtelijk als het lijkt. Het ene moment waait het natuurlijk harder dan op het andere moment, waardoor er niet consequent evenveel wind wordt opgevangen en zo ook niet altijd evenveel elektriciteit wordt opgewekt. Het is dus erg lastig om te bepalen of we voldoende windenergie krijgen, vooral omdat ook het gebruik van elektriciteit altijd verandert. Wel wordt er altijd gezorgd dat windenergie wordt opgeslagen wanneer het teveel is, zodat er niks verloren gaat en deze elektriciteit op een later tijdstip nog gebruikt kan worden. Op dit moment wordt elektriciteit via windmolens lokaal opgewekt zodat we het niet vanuit het buitenland hoeven te transporteren. Dit is niet alleen goedkoper en met minder vermogensverlies, maar ook nog eens beter voor het milieu!

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws