Winkels met airconditioning moeten deuren gesloten houden

In een poging het energieverbruik te verminderen is de Franse regering van plan te verplichten dat alle winkels met airconditioning hun deuren gesloten houden, waar consumenten zoals vroeger een deur open moeten doen om een winkel binnen te gaan. De Franse winkel moet ook in de nacht hun lichtreclames uitzetten.

Winkels met airconditioning moeten deuren gesloten houdenHet is absurd, aldus de minister van Energie-overgang Agnes Pannier-Runacher, dat het open laten staan van deuren terwijl de airconditioner draait het energieverbruik met 20% kan verhogen. Bedrijven die het verbod overtreden, dat van kracht wordt als Pannier-Runacher over een paar dagen nieuwe verordeningen ondertekend, krijgen dan een boete van €750 per overtreding.

Sinds half juli zijn er al plaatselijke wetten van kracht in enkele steden, waaronder Parijs en Lyon.  De Franse regering wil het plan nu uitbreiden over het hele land. Momenteel zijn steden met minder dan 800.000 inwoners vrijgesteld van de beperking op lichtreclame tussen de uren van 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens, maar de nieuwe regels zouden voor alle iedereen gelden.

Nog drastischer voorstellen om maatregelen tegen de lichtvervuiling en daarbij het elektriciteitsverbruik te verminderen, zoals het verbieden van alle videoreclameschermen in openbare ruimten en in het openbaar vervoer heeft het niet gehaald. De Franse President Emmanuel Macron en zijn kabinet hebben deze voorstellen uiteindelijk verworpen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Winkels met airconditioning moeten deuren gesloten houden