Zuid Europa beleeft momenteel abnormaal droog weer

Nu het Middellandse-Zeegebied te maken heeft met abnormaal droog weer, kan Europa een van zijn ergste droogtejaren tegemoet gaan. Maro efovi, EU-commissaris gaf donderdag de waarschuwing af en vertelde wetgevers dat de huidige droogte in Europa de ergste ooit in Zuid Europa zou kunnen worden.

Langdurige droogte heeft al een aantal EU-leden getroffen, waaronder Griekenland en Italië, waardoor in heel Europa ongerustheid is ontstaan voor de komende maanden. Een bijzonder vroege hittegolf in Frankrijk en Spanje was het begin van het droge jaar.

Zuid Europa beleeft momenteel abnormaal droog weer

Droogte en hittegolf in Spanje

Dit weekend wordt voorspeld dat de temperatuur in bepaalde delen van Spanje 42°C zal bereiken. Volgens gegevens van de regering bedraagt de gemiddelde capaciteit van de Spaanse stuwmeren slechts 45%, wat een zorgwekkende ontwikkeling is voor een EU-lidstaat die in juni slechts regen kreeg die 50% van de 30-jaar normaal was.

Droogte in Italië nog nooit zo erg

De autoriteiten vrezen dat een aanhoudende droogte zou kunnen leiden tot ernstige tekorten aan water voor drinkwater en irrigatie, waardoor de plaatselijke bevolking in heel Noord-Italië zou worden getroffen. Italië beleeft momenteel de ergste droogte in 70 jaar.

In juni werd gemeld dat het waterpeil van de Po, de grootste rivier van Italië, zo laag was dat de plaatselijke bevolking door het midden van het zand liep en dat er schepen aan de oppervlakte kwamen.

Fietsers en wandelaars pauzeerden om de Zibello, een 50 meter lang binnenschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hout vervoerde maar in 1943 zonk, te bekijken in een park vlak bij het dorp Gualtieri. Het schip ligt meestal onder water.

Droogte en bosbranden in Portugal

Vanwege een verhoogd risico op bosbranden kondigde de regering van Portugal vrijdag een achtdaagse noodtoestand af. De door droogte geteisterde natie bereidt zich voor op temperaturen tot 43°C. Volgens de ministeries van de regering leidt dit tot een belangrijke verslechtering van het risico op bosbranden tot en met 15 juli.

Toegang van het publiek tot bossen die als zeer riskant worden beschouwd is een van de beperkingen die vrijdag werden ingesteld. Portugal kende in 2017 meer dan 100 dodelijke slachtoffers door bosbranden.

Hoge temperaturen in Frankrijk

Het Franse electriciteitsbedrijf EDF kondigden aan dat het zich misschien genoodzaakt zal zien zijn nucleaire productie te verminderen. De aanhoudende hoge temperaturen en een tekort aan rivierwater dat nodig is om kernreactoren te koelen is niet meer mogelijk. In tijden van extreme hitte en lage waterstanden zijn er voorschriften om de productie van reactoren te beperken.

Grote bosbranden in Griekenland

Griekenland had in augustus 2021 enkele van de hevigste bosbranden in Europa en velen vrezen dat het weer voorkomt. Op Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland, brandde afgelopen week een natuurbrand,  wat het toenemende risico onderstreept. Donderdag meldde efovi dat de EU nu al de inzet van meer dan 200 brandweerlieden uit de hele Unie financiert om de branden in Griekenland het hoofd te bieden.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Zuid Europa beleeft momenteel abnormaal droog weer