Zware gevechten in Zuid en Oost Oekraïne

Het zuiden van Oekraïne

Volgens Oekraïense functionarissen vinden er zware gevechten plaats in de zuidelijke regio van het land langs de grenzen van de Kherson en Mykolaiv.

Op woensdag meldde de regering dat Russische troepen verschillende buurten in Mykolaiv beschoten. Volgens de autoriteiten uit de omliggende regio kwam de stad Bereznehuvate dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag onder vuur te liggen. Verder zeiden ze dat beschietingen in de aangrenzende landelijke gebieden gewassen in brand staken.

Volgens de regering vonden er intense gevechten plaats in verschillende dorpen langs de regionale grens. Er werd gemeld dat nog meer activisten, politici en journalisten ontvoerd zijn in de stad Kherson, die sinds maart onder Russische controle staat.

De regering heeft verklaard dat de bezetters en plaatselijke collaborateurs steeds luidere verklaringen afleggen over de aansluiting van de regio Kherson bij Rusland. Toch hebben ze ook opgemerkt dat er elke dag meer en meer Oekraïense vlaggen en opschriften in de stad Kherson verschijnen.

Het wordt voor burgers steeds moeilijker om Kherson te verlaten en naar gebied te reizen dat in handen is van de Oekraïense regering.

Zware gevechten in Zuid en Oost Oekraïne

Via Turkije en Georgië terug naar Oekraïne

Er zijn bewijzen dat honderden Oekraïeners Kherson ontvlucht zijn via de Krim, en bussen naar Turkije, Rusland en Georgië hebben genomen in een barre tocht om streken van Oekraïne te bereiken die niet onder Russische controle staat.

Hennadii Lahuta, het hoofd van het Kherson regionaal militair bestuur, verklaarde dinsdag dat volgens onze berekeningen tot vijftig procent van de bevolking van de regio, dat is gelijk aan een half miljoen mensen, Kherson en de regio al verlaten hebben.

De uitvalswegen naar Kryvyi Rih en Mykolaiv, die de bewoners van de streek Kherson van oudsher voor evacuatie gebruikten, zijn momenteel geblokkeerd. De mensen worden gedwongen zich wekenlang in de velden te verbergen en door bezet Melitopol en Vasylivka te reizen op weg naar Zaporizjzja”.

Oleksandr Starukh, het hoofd van het militaire bestuur verklaarde dinsdag dat in de afgelopen vierentwintig uur meer dan 1.400 mensen uit bezet gebied gevlucht waren, waarvan er ongeveer 400 uit de regio Kherson waren gekomen en het tot Zaporizhzhia hadden gebracht.

Zeer zware gevechten Luhansk regio

De verdediging door Oekraïne van de stad Lysychansk, de laatste stad in de Luhansk regio die het nog in handen heeft, is veel hachelijker geworden.

Het is al weken geleden dat Russische troepen probeerden Oekraïense verdedigingsstellingen ten zuiden en ten oosten van de stad te vernietigen en daarbij Oekraïense troepen te omsingelen.

De afgelopen dagen zijn de Russische troepen opgerukt tot in verschillende dorpen ten zuiden van Lysychansk. Desondanks hebben de Russen veel slachtoffers te verduren door Oekraïens artillerievuur. Het Oekraïense leger beweert zelfs dat bepaalde tactische groepen van Russische bataljons worden teruggetrokken om hun gevechtscapaciteit te herstellen.

Alle nederzettingen waarvan de Oekraïense autoriteiten woensdag bevestigden dat ze verwoest waren, liggen op de westelijke oever van de rivier de Siverskii Donets. Ze liggen binnen tien kilometer van de stadsgrenzen van de zuidelijke buitenwijken van Lysychansk.

Er wordt nog steeds gevochten aan de rand van de stad Severodonetsk en in de aangrenzende gemeenten, en de Oekraïense strijdkrachten zijn in het voordeel dankzij het hoger gelegen terrein in Lysychansk.

Essentiële aanvoerlijnen voor de oorlog in Oost Oekraïne

De Russische aanvoerlijnen, die al in gevaar waren gebracht, worden echter nog hachelijker, en de pure omvang van de Russische vuurkracht boet hierdoor in.

Na weken van standvastig verzet heeft het Oekraïense leger waarschijnlijk de moeilijkste week beleefd sinds de laatste verdedigers in Mariupol capituleerden als gevolg van de tegenslagen.

Rusland verdubbelt zijn inspanningen om de snelweg die westelijk naar Bakhmut loopt, af te snijden. Deze snelweg is een essentiële verbindingslijn voor de Oekraïners. Op bepaalde plaatsen bevinden zich Russische troepen op minder dan vijf kilometer afstand van de weg.

De Russen kunnen echter nog steeds een beroep doen op reserves die in nabijgelegen gebieden in het zuidwesten van Rusland worden vastgehouden, maar Oekraïne houdt zeer moedig stand.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Zware gevechten in Zuid en Oost Oekraïne